• Novosti

Tehnološkom parku Split 105 milijuna kuna iz EU fondova

U velikoj dvorani inkubatora za nove tehnologije SPINIT koji djeluje u sklopu Sveučilišnog tehnološkog centra UNIST, predstavljen je projekt Tehnološkog parka Split na Dračevcu. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije donijelo je odluku o dodijeli bespovratnih sredstava od 105 milijuna kuna za realizaciju prve faze ovog velikog projekta koji predstavlja početak novog razvoja grada pod Marjanom koji svoju budućnost vidi u visokim tehnologijama.

Na predstavljanju je direktor Razvojne agencije Split – RaST Goran Batinić predstavio detalje vezane uz dvije projektne prijave kojima je RaST aplicirao na  bespovratna sredstva Europske unije za sufinanciranje rekonstrukcije i opremanja bivše vojarne na Dračevcu. Cilj projekta je stvaranje infrastrukturnih preduvjeta za razvoj i unaprjeđenje poslovanja start-up te mikro, malih i srednjih poduzeća na području Urbane aglomeracije Split, usmjerenih prvenstveno na visoke tehnologije i inovacije (IKT industriju). Projekt je usmjeren na osiguranje institucionalnih kapaciteta za poticanje pametnog i održivog razvoja poduzetništva orijentiranog visokim tehnologijama sa svrhom stvaranja povoljnog poduzetničkog okruženja na području UAS-a.

Centralna zgrada koja čini prvu fazu projekta i za koju je Grad Split upravo pokrenuo proceduru i objavio prethodno savjetovanje za predmet nabave za projektiranje i građenje, ukupne procijenjene vrijednosti 116,8 milijuna kuna bez PDV-a, imat će neto površinu od 17,5 tisuća metara kvadratnih. Rok za izgradnju je kraj 2023. godine. Unutar centralne zgrade, na gotovo šest tisuća metara kvadratnih bit će uredi, 461 metar kvadratni će zauzimati co-working prostori, 698 metara kvadratnih će imati inkubacijski uredi, a 859 metara kvadratnih će biti predviđeno i za konferencijski prostor. Predviđena su i tri laboratorija za visoke tehnologije, restoran, kafić, prostor za čuvanje djece i teretana.

Rok za realizaciju ostatka prve te druge i treće faze Tehnološkog parka je 25 godina. U drugoj fazi Tehnološkog parka riječ je o 75 tisuća kvadratnih metara, a naglasak je na uredima i laboratorijima te proizvodnim halama, a u trećoj fazi 20 tisuća metara kvadratnih činit će poslovni toranj s aparthotelom i sadržajem poslovnog uredskog centra, dodatnog velikog kongresnog sadržaja u Splitu.

Ako se ispitivanje tržišta i anketiranje poduzetnika, koje je provedeno tijekom pripreme projekta, pokaže točnim, na području samo prve od tri faze Tehnološkog parka Split na Dračevcu radilo bi 1 470 zaposlenika, a zahvaljujući ovom projektu na području Splita otvorila bi se 404 nova radna mjesta koja bi strukturom bila takva da bi više od 94 posto činili zaposlenici više i visoke stručne spreme. Ukupni kapacitet sve tri faze iznosi novih 7 000 zaposlenika koji bi mogli raditi na Dračevcu.