• Novosti

Utjecaj koronavirusa na EU projekte

PJR consulting objavio je članak o mjerama za pomoć gospodarstvu uslijed epidemije koronavirusom koje je donijela Vlada Republike Hrvatske, a koje se odnose na EU projekte.

U njemu se izdvaja kako su mjere koje se odnose na trenutnu provedbu EU projekata i koje stupaju na snagu odmah iduće:

  • Razdoblje provedbe za sve tekuće EU projekte (programi OPKK 2014.-2020., OPULJP 2014.-2020.) koji završavaju u 3., 4. ili 5. mjesecu 2020. godine automatski se i bez uvjeta produljuju za 90 dana.
  • Po predanom ZNS-u, institucije će skoro pa automatski (osim nekih osnovnih provjera) odobriti plaćanje do 75% potraživanih sredstava, a isplata preostalih 25% odobriti će se nakon potpune provedbe uobičajenih kontrola prihvatljivosti izdataka (naravno pod pretpostavkom potpune valjanosti i poštivanja pravila Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava).

Cilj je otklanjanje (ili barem umanjivanje) prepreka nesmetanoj provedbi projekata uslijed novonastalih okolnosti.

U vezi pokazatelja ciljeva i rezultata EU projekata, moguće je zatražiti smanjeno ostvarenje planiranih indikatora uslijed objektivnih novonastalih okolnosti.

Nadalje, alokacija za financijski instrument ‘ESIF Mikro zajmovi’ stupila je na snagu te je povećana (do 25 tisuća eura) za obrtna sredstva mikro i male poduzetnike, dok su smanjene neke kamatne stope.

Novi financijski instrument COVID-19 zajmove za obrtna sredstva za male i srednje poduzetnike očekuje se u narednom razdoblju nakon što Europski parlament odobri izmjenu temeljne UREDBE (EU) br. 1303/2013 EUROPSKOG PARLAMENTA I VIJEĆA od 17. prosinca 2013. Kroz ovu mjeru, HAMAG-BICRO dijeliti će dodatnih 380 milijuna kuna.

Cijeli članak možete pročitati na: https://pjr.hr/utjecaj-korona-virusa-na-eu-projekte/

Izvor: PJR consulting