• Novosti

Akcijski plan za zeleni Split: uključite se u javno savjetovanje o nacrtu dokumenta

Nacrt Akcijskog plana za zeleni Split (Green City Action Plan – GCAP) jučer je objavljen na službenoj internetskoj stranici Grada Splita u sklopu rubrike savjetovanja s javnošću. Nacrt dokumenta na javnom će savjetovanju biti 30 dana, zaključno do 18. kolovoza 2023. do kada svi zainteresirani građani mogu poslati svoje komentare.

Akcijski plan za zeleni Split plan izrađuje se s ciljem poboljšanja kvalitete okoliša, otpornosti na klimatske promjene i dobrobiti stanovništva grada Splita. Bavi se širokim nizom tema s ciljem ostvarivanja promjena u području gospodarenja vodama, energijom i otpadom, prometnim sustavima, zgradama i zelenim površinama. GCAP Split tako nastoji izgraditi bolju i održiviju budućnost za grad Split i njegove stanovnike kroz mjere i intervencije predložene na temelju provedene analize stanja i utvrđenih specifičnih potreba.

GCAP Split se u svojoj izradi nadovezao na postojeće gradske planove i strategije u izradi kako bi utvrdio praktične mjere za poboljšanje koje se mogu provesti tijekom sljedećih nekoliko godina. Podršku Gradu Splitu u procesu izrade Akcijskog plana pružio je međunarodni tim stručnjaka iz tvrtke ARUP uz potporu savjetnika iz EBRD-a i odabranih lokalnih konzultanata, kao i aktivno sudjelovanje niza dionika na lokalnoj razini (udruga, instituta, strukovnih udruženja, institucija, gradskih tvrtki i sl.) koji su bili uključeni kroz radionice Tehničke stručne skupine i radne sastanke, te građana koji su dali svoje inpute putem online anketa.

Jučer je ujedno održan i 2. sastanak radne skupine „Zeleni Split“ na kojoj je predstavnicima gradskih službi, tvrtki i ustanova, sveučilišnim profesorima i drugim relevantnim dionicima predstavljen nacrt Akcijskog plana za zeleni Split, a koji su prezentirano imali prilike komentirati direktno s predstavnicima izrađivača, odnosno lokalnim konzultantima – tvrtkom ARP d.o.o., i koji su pozvani da također daju svoj doprinos na javnom savjetovanju.

Dokumentaciji za javno savjetovanje možete pristupiti na poveznici. Komentari na nacrt dokumenta zaprimaju se popunjavanjem i slanjem Obrasca javnog savjetovanja na adresu e-pošte naznačenu u obrascu. Po završetku savjetovanja, svi pristigli prijedlozi bit će obrađeni od strane izrađivača dokumenta te će na službenoj web stranici Grada Splita biti objavljeno Izvješće o provedenom javnom savjetovanju.

Pozivaju se svi zainteresirani građani da pošalju svoje komentare i time daju doprinos finalizaciji Akcijskog plana za zeleni Split.