• Novosti

“Biraj biciklu!”: prvi sustav javnih bicikala postavljen u Podstrani

Podstrana je prva općina u kojoj je danas započeo s radom sustav javnih bicikala financiran iz EU projekta „Biraj biciklu!“, ukupne vrijednosti 13,6 milijuna kuna. Postavljena su dva terminala sa po šest električnih i šest klasičnih bicikala. Jedan terminal je na Strožancu pored biciklističke staze uz more i parkirališta, a drugi u blizini igrališta Petrićevo, uz rub ulice Mile Gojsalić.

Već je poznato kako je Split rekorder po broju korisnika sustava javnih bicikala u Hrvatskoj i za očekivati je da će se taj trend nastaviti zahvaljujući novim terminalima i biciklima na području aglomeracije. „U posljednjih godinu dana imamo preko pola milijuna najmova na 300 bicikala u Splitu. Među 40.000 registriranih korisnika brojni među njima su iz Podstrane. Oni svakodnevno koriste sustav tako da ćemo s ovim terminalima prvenstveno unaprijediti kvalitetu korištenja sustava među postojećima, a potom i steći brojne nove korisnike. U suradnji s partnerskom tvrtkom Hrvatski telekom, već smo osigurali cijeli kontingent od 242 bicikle financirane iz ovog projekta i radujemo se proširenju sustava na druge općine i gradove jer brojke potvrđuju, ljudi to doista traže“ – rekao je Ante Gustin, direktor tvrtke Sustav javnih bicikala d.o.o., predstavnik Nextbikea.

Uz Podstranu i Split, sustav javnih bicikala će se proširiti i na područje Trogira, Kaštela, Solina, Klisa, Dugopolja i Dicma sa ukupno 41 novim terminalom i 242 bicikle. Velika vrijednost projekta „Biraj biciklu!“ je i što će se izraditi studija potencijala razvoja biciklističkih prometnica, kao temeljni dokument za razvoj integriranog sustava biciklističkih prometnica na području aglomeracije.

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda sa 10.893.396,68 kn, u sklopu ITU Poziva „Urbana mobilnost – Razvoj sustava javnih bicikala na području Urbane aglomeracije Split“, a bespovratna sredstva za realizaciju projekta osigurala je Razvojna agencija Split – RaST.