• Novosti

„Biraj biciklu!“: Sustav javnih bicikala započeo s radom u Klisu

Sustav javnih bicikala financiran iz EU projekta „Biraj biciklu!“, ukupne vrijednosti 13,6 milijuna kuna, pušten je u rad danas u Klisu. Jedan je terminal postavljen u centru Klisa, a drugi u Prugovu, što će omogućiti bolju povezanost unutar općine te unaprijediti povezanost sa susjednim općinama.

„U sklopu projekta Biraj biciklu! nabavlja se 41 postaja s 242 električne i klasične bicikle. Osim sustava javnih bicikala u gradu Splitu je već izgrađena biciklistička prometnica iz projekta „Biraj biciklu!“ i u gradu Trogiru je u izgradnji biciklistička staza sa šetnicom. Očekujemo završetak izgradnje planiranih staza i postavljanja sustava javnih bicikala u svih osam gradova i općina na području UAS-a do kraja ljeta“ – uvodno je istaknula Vedrana Franić, voditeljica Odsjeka za međunarodne i EU projekte Grada Splita – vodećeg partnera u projektu.

Kroz projekt „Biraj biciklu!“ prošlog je mjeseca krenuo s radom sustav javnih bicikala u Podstrani koji je već zabilježio preko 300 najmova na dvije lokacije u općini. „Vožnje su pretežito bile prema lokacijama na području grada Splita, tako da korisnici ne koriste sustav samo unutar dvije nove postaje već i za šire kretanje. Riječ je o vrlo dobrom trendu korištenja usluge što je rezultat kvalitetne mreže javnih bicikala“ – poručuju iz Nextbikea.

Godišnja pretplata za javne bicikle iznosi 200 kuna i omogućava neograničeno korištenje bicikala do 30 minuta tijekom cijele godine. Za sve ostale korisnike cijena iznosi 10 kuna za električni i 5 kuna za klasični bicikl, za pola sata korištenja. Uz Klis, Split i Podstranu, sustav javnih bicikala će se proširiti i na područje Trogira, Kaštela, Solina, Dugopolja i Dicma.

Velika vrijednost projekta „Biraj biciklu!“ je i što će se izraditi studija potencijala razvoja biciklističkih prometnica, kao temeljni dokument za razvoj integriranog sustava biciklističkih prometnica na području aglomeracije.

Projekt „Biraj biciklu!“ je sufinanciran bespovratnim sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda sa 10.893.396,68 kn koje je osigurala Razvojna agencija Split – RaST u sklopu ITU Poziva „Urbana mobilnost – Razvoj sustava javnih bicikala na području Urbane aglomeracije Split“.