• Novosti

„Četiri palme“ uspješno do posljednje faze dodjele bespovratnih sredstava

Grad Split je 15. svibnja zaprimio odluku Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) da je projekt rekonstrukcije objekta „Četiri palme“ prošao fazu administrativne provjere (provjeru prihvatljivosti prijavitelja, prihvatljivosti projekta i aktivnosti te provjeru prihvatljivosti izdataka), čime je uspješno došao do zadnje faze provjere projektnog prijedloga. Projekt je sukladno procedurama dodjele bespovratnih EU sredstava, sada službeno upućen i na posljednju fazu, odnosno ocjenu kvalitete koja je u nadležnosti ITU posredničkog tijela Split.

Prema zaprimljenoj Obavijesti, ukupni prihvatljivi troškovi projekta iznose 9.998.704,00 HRK, dok je iznos bespovratnih sredstava 4.464.010,86 HRK, odnosno 44,6%.

Razvojna agencija Split – RaST d.o.o. izradila je i podnijela projektnu prijavu u veljači 2020. godine na ITU poziv Europskog fonda za regionalni razvoj „Brownfield na području Urbane aglomeracije Split“. U pripremi projekta i dokumentacije sudjelovali su i gradska Služba za međunarodne i EU projekte, Služba za izgradnju i upravljanje razvojnim projektima, Upravni odjel za socijalnu skrb, zdravstvenu zaštitu i demografiju te Dječji dom Maestral Split.

Važno je napomenuti da je u međuvremenu učinjen i prvi korak realizacije projektnih aktivnosti budući da je 19. svibnja objavljen otvoreni postupak javne nabave za izvođenje radove na rekonstrukciji objekta. Projektom se planira rekonstruirati postojeći zapušteni objekt u Šimićevoj ulici u građevinu stambene namjene koja će sadržavati 8 stambenih jedinica: šest garsonijera i jedan trosobni stan koji će biti namijenjeni bivšim štićenicima Dječjeg doma Maestral Split, odnosno mladima nakon navršene 21. godine koji napuštaju sustav institucionalne skrbi i na taj način ostaju bez osiguranog smještaja, te jedan deveterosobni stan s osam dvokrevetnih soba za roditelje/skrbnike teško oboljele djece bez prebivališta u gradu Splitu, a čija se djeca liječe ili su na rehabilitaciji u KBC-u Split.