• Novosti

Dvama novim prijavljenim projektima planira se daljnje ozelenjavanje grada Splita

Razvojna agencija Split – RaST za Grad Split pripremila je i prijavila dva projekta na ovogodišnji „Javni poziv za neposredno sufinanciranje provedbe mjera prilagodbe klimatskim promjenama u svrhu jačanja otpornosti urbanih sredina“ objavljen od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Projektom „Urbana šuma 3“ planira se sadnja 850 novih stabala i postavljanje 10 slavina s pitkom vodom, dok se projektom „Zeleni urbani ekosustav 3“ planira sadnja 13 000 grmova s vodonatapnim sustavom. Provedba ovih dvaju projekata doprinijela bi daljnjem ozelenjavanju grada Splita, smanjenju površinskih temperatura zraka u ljetnim mjesecima te stvaranju ugodnijih i boljih životnih prostora za stanovnike grada, kao i posljedično smanjenju utjecaja klimatskih promjena.  

Procijenjena vrijednost projekta „Urbana šuma 3“ je 437.492,50 EUR, a projekta „Zeleni urbani ekosustav 3“ 437.500,00 EUR, dok je maksimalni iznos bespovratnih sredstava koje pojedinačni projekt može osigurati od strane Fonda 350.000,00 EUR.

U slučaju ostvarivanja bespovratnih sredstava, Grad Split bi ukupno kroz 6 projekata ostvario gotovo 2 milijuna eura bespovratnih sredstava za ozelenjavanje grada. Kroz prethodna četiri projekta zasađena su ukupno 1 622 nova stabla, 13 050 novih grmova, postavljeno je 39 javno dostupnih slavina s pitkom vodom i 49 novih klupa, a za što je dosad osigurano više od milijun eura bespovratnih sredstava (1.252.334,44 EUR).

Foto: Parkovi i nasadi