• Novosti

EU projekti „Vrtić po mjeri suvremene obitelji 1 i 2“ pokazali su prednost za djecu, roditelje i vrtićke ustanove

Rezultati EU projekata „Vrtić po mjeri suvremene obitelji 1“ i „Vrtić po mjeri suvremene obitelji 2“ predstavljeni su danas na konferenciji za medije održanoj ispred zgrade Gradske uprave. Riječ je o projektima vrijednim 27,7 milijuna kuna za koje je Razvojna agencija Split – RaST osigurala stopostotno financiranje iz Europskog socijalnog fonda, a čiji su nositelji četiri gradske vrtićke ustanove u partnerstvu s Gradom Splitom.

„Kroz ova dva projekta su uvedeni programi koji su bili neophodni za splitske roditelje i njihovu djecu – poslijepodnevni, produženi i smjenski program kojima je obuhvaćeno 610 mališana i zaposleno 89 djelatnika, odgajatelja i stručnog osoblja“, rekao je pročelnik Službe društvenih djelatnosti Mate Omazić, a sve to realizirano je od rujna 2018. kad je započeo program koji završava 4. siječnja 2021. godine. U suradnji s Razvojnom agencijom Split, naglasio je, sve je spremno za nove projektne prijave i čim natječaj bude raspisan, aplicirat  će se za drugu fazu projekata za sve četiri vrtićke ustanove u pojedinačnim iznosima od po šest milijuna kuna. U proteklom periodu za dobar dio zaposlenih djelatnika, posebno trećih odgajatelja u skupinama gdje su djeca s posebnim potrebama, Grad Split je preuzeo na sebe njihovo financiranje sve dok se ne realizira naredna faza Projekta.

U sklopu projekta „Vrtić po mjeri suvremene obitelji 1“ za koji je nositelj bio DV Radost, v.d. ravnateljica Valentina Krstulović je istaknulo kako je u njihovoj ustanovi i DV Marjan kao partneru realizirano pet produljenih programa, tri smjenska, dva posebna i jedan popodnevni, a upisano je 187 djece i zaposleno je 46 odgojitelja, stručnih suradnika i pomoćnog osoblja. Edukacijama su ojačani kapaciteti, a nabavljena je oprema koja omogućuje kvalitetniji rad s djecom.

„Uveli smo 8 produljenih programa, jedan smjenski i jedan poslijepodnevni, a uz to i posebne programe kao što su sportski, glazbeni, rano učenje engleskog jezika i Montessori jaslice“, rekla je Rossana Bosnić, ravnateljica DV Cvit Mediterana koji je nositelj projekta „Vrtić po mjeri suvremene obitelji 2“ realiziran u partnerstvu s DV Grigor Vitez i Gradom Splitom. Zahvaljujući EU projektu, kako je kazala, DV Cvit Mediterana je postao drugi stručno-razvojni centar u Hrvatskoj, a ukupno 162 odgojitelja i stručnih suradnika njihove ustanove i Grigora Viteza prošlo je mnogobrojne edukacije. Iznimno je važno, kako je naglasila, zapošljavanje trećih odgojitelja zbog velikog broja djece s posebnim potrebama.

„Projekt je dobit, kako za djecu i za roditelje, tako i za nas kao ustanove i potrebno ga je nastaviti. Moramo osluškivati potrebe roditelja čije radno vrijeme varira i upravo smo dužni uskladiti naš rad s njihovima“, utvrdila je Ani Mrnjavac, ravnateljica DV Marjan.

Viktorija Rogulj, ravnateljica DV Grigor Vitez istaknula je da su u 11 skupina imali potpunu inkluziju djece s teškoćama uz to što Grad subvencionira rad za pet skupina djece s većim teškoćama u razvoju. Zahvaljujući ovom projektu iz Europskog socijalnog fonda, rekla je, ne samo što su didaktičkim materijalima obogatili postojeće skupine, nego su čak u DV Grigor Vitez otvorili jednu fizioterapijsku radionicu za djecu s većim teškoćama u razvoju. Nabavili su najbolja audio vizualna sredstva za rad s djecom s poremećajima iz spektra autizma, a uključeni su stručni suradnici, edukacijski rehabilitatori, psiholozi i fizioterapeuti. Roditelji su naučili na novu kvalitetu u radu s njihovom djecom i sreća je, kako je kazala, što će se nastaviti s održivošću ovog Projekta.