• Novosti

Globalni paket mjera EU-a kao odgovor na pandemiju koronavirusa

8. travnja 2020. Europska komisija iznijela je svoje planove za ciljani odgovor Europske Unije kojim će se poduprijeti napori partnerskih zemalja u borbi protiv pandemije koronavirusa. Zajedničkim djelovanjem EU-a prvenstveno će se nastojati odgovoriti na trenutačnu zdravstvenu krizu i posljedične humanitarne potrebe, ojačati zdravstvene, vodoopskrbne i sanitarne sustave partnerskih zemalja te njihove istraživačke kapacitete i pripravnost za suočavanje s pandemijom, te ublažiti socioekonomske posljedice krize.

Kao oslonac tim mjerama Unija će partnerskim zemljama pružiti financijsku potporu u iznosu većem od 15,6 milijardi eura iz postojećih sredstava za vanjsko djelovanje. U suradnji s partnerskim zemljama vodimo računa o tome da se znatna financijska sredstva EU-a koja su im već dodijeljena usmjere na ublažavanje posljedica pandemije u tim zemljama.

Paket mjera u okviru inicijative „Team Europe” temelji se na pristupu čiji je cilj spasiti živote pružanjem brze i ciljane potpore partnerima za borbu protiv pandemije. Kombiniraju se sredstva Unije, njezinih država članica i financijskih institucija, osobito Europske investicijske banke i Europske banke za obnovu i razvoj kako bi se poduprlo partnerske zemlje i kad je riječ o kratkoročnim potrebama i kad je riječ o dugoročnim strukturnim učincima na društva i gospodarstvo. Prvi paketi mjera inicijative Tim Europa već se provode u neposrednom susjedstvu: u zemljama zapadnog Balkana, istočnog i južnog susjedstva. Kao globalni akter i bitan sudionik u međunarodnom sustavu pomoći Unija će promicati koordinirani multilateralni odgovor, u partnerstvu s Ujedinjenim narodima, međunarodnim financijskim institucijama te skupinama G7 i G20.

Predviđena su 502 milijuna eura za hitne mjere, 2,8 milijardi eura za potporu istraživačkim kapacitetima, zdravstvenim i vodoopskrbnim sustavima te 12,28 milijardi eura za ublažavanje socioekonomskih posljedica. 

Više informacija i detalja o svim pojedinačnim mjerama pročitajte OVDJE.