• Novosti

Izložba studentskih radova na temu revitalizacije tvrđave Gripe

„Promišljanje tvrđave“ naziv je izložbe radova studenata Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu i Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu koja će biti postavljena u predvorju Gradske uprave (tzv. zgrada Banovine) sa službenim otvaranjem u utorak, 26. veljače 2019. u 12 sati. Izložen će biti ukupno 21 rad, a građani će moći dati svoj glas putem glasačke kutije na licu mjesta, i to maksimalno dvama radovima koje smatraju najboljima ili najbližima svojoj viziji budućnosti tvrđave Gripe. Izložba se može posjetiti svaki dan od 8 do 18 sati (radnim danom i vikendom), a bit će postavljena do 06. ožujka.

Izložba predstavlja nastavak sveobuhvatnog programa revitalizacije tvrđave Gripe na kojem Grad Split surađuje s Fakultetom građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu te Razvojnom agencijom Split – RaST d.o.o., a koji je započeo prošlogodišnjom manifestacijom „Split Talks“ u listopadu 2018.  održavanjem međunarodnih studentskih radionica na temu rekonceptualizacije tvrđave Gripe, nastavio se ispitivanjem javnog mnijenja putem online ankete građana o postojećim i budućim sadržajima na tvrđavi Gripe te javnom tribinom o problemima i potencijalima tvrđave u siječnju 2019.

Izložba studentskih radova rezultat je semestralne radionice koja se održavala na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu za vrijeme jesenskog semestra 2018/2019, gdje su kroz urbanističku i arhitektonsku radionicu studenti diplomskog studija analizom užeg i šireg obuhvata ispitivali prostorne i sadržajne mogućnosti tvrđave Gripe, potrebe postojećih i budućih korisnika/stanovnika te na temelju toga ponudili oblikovne, sadržajne i urbanističke (prometne) scenarije revitalizacije tvrđave Gripe.

Svi ulazni podaci dobiveni od građana i razrađenih studentskih radova, zajedno s dijalozima s institucijama koje trenutačno koriste prostor tvrđave te stručnim podlogama i mišljenjima, činit će smjernice za razradu programa revitalizacije tvrđave te posljedično projektnog zadatka za izradu projektno-tehničke dokumentacije za uređenje tvrđave Gripe, a sve s ciljem participativne i pravovremene pripreme projekta za financiranje bespovratnim sredstvima u idućoj financijskoj perspektivi Europske Unije.