• Novosti

Jednoglasno usvojen Akcijski plan za zeleni Split

Na sjednici Gradskog vijeća 19. listopada jednoglasno je usvojen Akcijski plan za zeleni Split (Green City Action Plan). Cilj Akcijskog plana za zeleni Split je poboljšanje kvalitete okoliša, jačanje otpornosti na klimatske promjene te dobrobit stanovništva grada Splita. Proces izrade GCAP-a službeno je započeo u travnju 2021. godine, nakon priključivanja Grada Splita programu Zeleni gradovi (Green Cities) Europske banke za obnovu i razvoj u listopadu 2020. godine. Razvojna agencija Split – RaST d.o.o. imala je ulogu lokalnog koordinatora u izradi dokumenta i djelovala kao spona između EBRD-a, izrađivača – međunarodnih i lokalnih stručnjaka te Grada Splita.

Povodom završetka izrade Akcijskog plana za zeleni Split, predstavnici Europske banke za obnovu i razvoj posjetili su Split te 20. listopada održali radni sastanak s predstavnicima Grada Splita na temu implementacije GCAP-a i nastavka suradnje u kontekstu strateških projekata i razvojnih planova. Na radnom su sastanku od strane EBRD-a sudjelovali Lin O’Grady, pomoćnica direktora i voditeljica programa zelenih gradova, Mark Davis, direktor za centralnu Europu, Maya Almog, voditeljica projekta za GCAP Split, Hiro Ito, koordinator u programu zelenih gradova te Hrvoje Jazvić, glavni bankar iz EBRD ureda u Zagrebu.  Grad Split predstavljali su gradonačelnik Ivica Puljak, zamjenici gradonačelnika Antonio Kuzmanić i Bojan Ivošević, predsjednik Gradskog vijeća Željko Domazet, pomoćnica pročelnice Službe za razvoj grada Vedrana Franić te direktor Razvojne agencije Split – RaST Goran Batinić.

Predstavnici EBRD-a u svom su obraćanju medijima naglasili kako su ponosni da je upravo Split prvi grad u Hrvatskoj koji je dovršio i usvojio Akcijski plan za zelene gradove, a koji prikazuje ulaganja i provedbene aktivnosti potrebne za izgradnju bolje i održivije budućnosti za sve građane. Pozdravili su i pohvalili napore predstavnika i koordinatora te posvećenost izgradnji zelene budućnosti.

GCAP Split obuhvaća širi niz tema u svrhu ostvarivanja promjena u području gospodarenja vodama, energijom i otpadom, prometnim sustavima, zgradama i zelenim površinama. Na taj način nastoji izgraditi bolju i održiviju budućnost za grad Split i njegove stanovnike kroz mjere i intervencije predložene na temelju provedene analize stanja i utvrđenih specifičnih potreba. GCAP Split se u svojoj izradi nadovezao na postojeće strateške dokumente kako bi utvrdio praktične mjere za poboljšanje koje se mogu provesti tijekom sljedećih nekoliko godina. Izrada Akcijskog plana za zeleni grad (GCAP) financirala se iz sredstava TaiwanBusiness – EBRD fonda za tehničku pomoć.

Akcijski plan za zeleni Split možete pogledati OVDJE