• Novosti

Odobren projekt „Elaborator“: Grad Split bit će jedan od 12 europskih gradova koji će implementirati pilot rješenja održive urbane mobilnosti u sklopu Horizon Europe

Grad Split kao jedan od 37 partnera iz cijele Europe sudjelovat će u provedbi projekta ElaboratorThe European Living Lab On Designing Sustainable Urban Mobility Towards Climate Neutral Cities. Rezultat je to uspješne prijave na Poziv Europske komisije u sklopu Horizon Europe na kojoj su zajednički radili Institute of Communication and Computer Systems (ICCS) iz Grčke kao nositelj projekta i ostali projektni partneri iz 14 europskih država, a na čijoj su razradi aktivnosti za grad Split sudjelovali Razvojna agencija Split – RaST, Služba za razvoj Grada Splita i Fakultet prometnih znanosti iz Zagreba.

Elaborator koristi holistički pristup za planiranje, dizajn i implementaciju pilot inovacija i intervencija koje pridonose sigurnoj, inkluzivnoj i održivoj urbanoj mobilnosti. Intervencije će se implementirati u šest gradova svjetionika („lighthouse cities“) i šest gradova sljedbenika („follower cities“) s tri glavna cilja: 1) analiza potreba i zahtjeva korisnika prema sigurnoj i uključivoj mobilnosti i klimatski neutralnim gradovima; 2) prikupljanje i dijeljenje informacija dobivenih iz podataka, monitoringa ili mišljenja korisnika i dionika kako bi se povećao potencijal prijenosa inovacija putem twinning pristupa i 3) generiranje detaljnih smjernica za donošenje lokalnih politika, planova razvoja i gradnje kapaciteta nadležnih tijela za optimalnu integraciju uključivih i sigurnih intervencija mobilnosti u planove održive urbane mobilnosti (SUMP).

Projekt Elaborator na taj će način osigurati metodologiju, praktične alate, preporuke i smjernice za podršku urbanim planerima u dizajniranju inovativnih proizvoda, usluga i intervencija koje se mogu primijeniti u složenim urbanim sredinama, te donositeljima politika pružiti kvalitetne smjernice u definiranju strategija za uvođenje sigurne, održive i uključive urbane mobilnosti na temelju novog Okvira urbane mobilnosti EU-a, čime se doprinosi ciljevima Misije klimatski neutralnih i pametnih gradova.

Gradovi svjetionici na projektu su Milano (Italija), Kopenhagen (Danska), Helsinki (Finska), Issy-les-Moulineaux (Francuska), Zaragoza (Španjolska) i Trikala (Grčka), a gradovi sljedbenici su Split (Hrvatska), Lund (Švedska), Liberec (Češka), Velenje (Slovenija), Ioannina (Grčka) i Kruševac (Srbija).

Pilot intervencije u gradu Splitu određene su temeljem analize prometa kojom su identificirane kritične lokacije vezane za sigurnost na kojima će se postaviti video nadzor prometa s ciljem sprječavanja zlouporabe javnih gradskih površina i infrastrukture te povećanja sigurnosti u prometu. Ujedno će se u skladu s identificiranim potrebama primijeniti koncepti poput različitih oznaka na kolnicima za označavanje područja dijeljene javne infrastrukture. Fakultet prometnih znanosti u tom kontekstu je akademski partner Gradu Splitu koji pruža stručnu podršku u odabiru lokacija za instalaciju opreme za monitoring, kao i evaluaciji provedenih intervencija u gradu Splitu. 

Ukupna vrijednost projekta Elaborator je 13.126,537,5 EUR, od čega je od Europske komisije zatraženo i odobreno maksimalnih 11.999,941,5 EUR bespovratnih sredstava raspoređeno na svih 37 projektnih partnera, dok je za Grad Split u sklopu projekta predviđen iznos od 400.000,00 EUR, odnosno 3 milijuna kuna (3.013.800,00 kn). Trajanje projekta je 42 mjeseca.