• Novosti

Održana panel rasprava o Strategiji razvoja Splita: „Budućnost našeg grada leži u znanju i slozi sviju nas“

U Ljetnom kinu Bačvice održana je sinoć panel rasprava o Strategiji razvoja grada Splita do 2030. godine, ključnom strateškom razvojnom dokumentu grada Splita koji je u fazi definiranja ciljeva, mjera i pokazatelja. Panel rasprava okupila je više od 130 dionika, među kojima su bili splitski gradonačelnik i inicijator održavanja panela Ivica Puljak, predstavnici lokalnog koordinatora Strategije Razvojne agencije Split – RaST, članovi Partnerskog vijeća Strategije, brojni gradski vijećnici, ex-ante evaluator Strategije, kao i predstavnici Izrađivača s brojnih fakulteta Sveučilišta u Splitu te suradnici izrađivači s Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

Kako je gradonačelnik uvodno naglasio, u Republici Hrvatskoj trenutačno postoje 293 izrađena strateška dokumenta, stoga je vrlo važno da splitska razvojna strategija ne bude samo jedan u nizu formalnih dokumenata, nego konkretan, živi putokaz koji pruža pogled na Split 2030. godine, poručio je gradonačelnik, kao i dodao da je sada ključni trenutak u izradi Strategije u kojem se moraju dati odgovori na strateška pitanja – koji smjer razvoja odabrati i kako, u odnosu na ostatak Hrvatske i Europe, pozicionirati Split u budućnosti koja nam dolazi ususret.

Prorektorica splitskog Sveučilišta Leandra Vranješ Markić istaknula je kako je u dosadašnjem procesu izrade Strategije sudjelovalo više od 80 stručnjaka iz raznih područja te je izrađena cjelovita analiza stanja na temelju značajnog broja prikupljenih informacija iz niza javnopravnih izvora. Vinko Muštra s Ekonomskog fakulteta, glavni koordinator izrade Strategije, podsjetio je na početke izrade tog dokumenta, kao i naglasio važnost općeg konsenzusa koji mora postojati oko strateških ciljeva razvoja grada.

U nastavku panela o cjelinama Strategije razvoja grada pod Marjanom govorili su koordinatori; Ines Blažević s Filozofskog fakulteta (cjelina Društvo), Blanka Šimundić s Ekonomskog fakulteta (cjelina Gospodarstvo), Nives Ostojić-Škomrlj i Alen Harapin s Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije te Josip Visković s Ekonomskog fakulteta (cjelina Institucionalni okvir).

Kako je i rečeno na panelu, dosad su u procesu izrade Strategije izrađene i usvojene analiza stanja, SWOT analiza i vizija grada Splita te je Strategija trenutno u fazi izrade prijedloga prioriteta, ciljeva i mjera. Sudionici panel diskusije aktivno su se uključili u komentiranje prezentiranog nacrta postavljajući pitanja predstavnicima Izrađivača na koja su dobivali odgovore što je rezultiralo konstruktivnom raspravom. Na kraju diskusije, prisutni su se složili u ocjeni da Split ima golemih potencijala pozicionirati se kao gospodarsko, turističko, kulturno i sportsko središte Mediterana, duboko integrirano u europske tokove.