• Novosti

Osigurano bespovratnih 3,6 milijuna eura za energetsku obnovu MHAS-a

Uspješnom projektnom prijavom iz svibnja ove godine, Razvojna agencija Split – RaST je za Muzej hrvatskih arheoloških spomenika – Split (MHAS) osigurala 3.594.426,97 eur bespovratnih sredstava za energetsku obnovu zgrade sa statusom kulturnog dobra. RaST je za MHAS izradio projektnu prijavu u sklopu Poziva „Energetska obnova zgrada sa statusom kulturnog dobra“ raspisanog iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. – 2026.  

Zgrada MHAS-a izgrađena je 1976. godine i predstavlja pojedinačno zaštićeno kulturno dobro, trenutnog energetskog razreda C (u odnosu na specifičnu godišnju primarnu energiju). Energetskom obnovom energetski razred postao bi A+, dok bi se smanjile emisije stakleničkih plinova, potrošnja energije i troškovi održavanja zgrade, a doprinijelo razvoju kružnog gospodarenja te korištenja rješenja temeljenih na prirodi.

Projekt energetske obnove predviđa zamjenu sustava grijanja, hlađenja i potrošnje vode, zamjenu rasvjete energetski učinkovitom LED rasvjetom, ugradnju fotonaponskog modula za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, modernizaciju sustava vatrodojave, kao i uređenje postojećih zelenih površina i instalaciju punionice za električna vozila.

Za financiranje su bili prihvatljivi projekti kojima se ostvaruje godišnja ušteda primarne energije od minimalno 30%, dok će se energetskom obnovom MHAS-a ostvariti uštede godišnje primarne energije od 87,3% te uštede godišnje emisije C02 od 91,2%.

Energetskom obnovom ne utječe se na temeljne zahtjeve za građevinu sukladno važećem Zakonu o gradnji. Izrađen je i prijavi priložen glavni projekt energetske obnove, kao i potvrde glavnog projekta od strane javno-pravnih tijela, uključujući potvrdu Konzervatorskog odjela. Ujedno je dobiveno i dopuštenje nadležnog županijskog odjela za navedeni zahvat budući da se zgrada nalazi unutar granica zaštićenog područja Park-šume Marjan, radi čega će se u provedbi energetske obnove provesti sve potrebne mjere ublažavanja kako bi se spriječilo narušavanje biološke raznolikosti i ekosustava.

Ukupna vrijednost projekta je 4.118.632,91 eur, dok je projektnom prijavom osigurano sufinanciranje u iznosu od 3.594.426,97 eur. Trajanje projekta je 30 mjeseci.