• Novosti

Oslonac kad treba: “Četiri palme“ od danas su topli dom mladim Splićanima

“Četiri palme“ od danas su topli dom za troje mladih ljudi, bivših štićenika Dječjeg doma Maestral, koji s 21 godinom napuštaju sustav institucionalne skrbi. Prvi stanari novouređenih garsonijera u obnovljenoj zgradi, prvoj ovakve vrste i namjene u Hrvatskoj, svoje su želje i planove podijelili u kratkom filmu koji je danas u Gradskom kazalištu lutaka Split dirnuo sve uzvanike, kao i monodrama “Domaši” u izvedbi Ane Marije Veselčić.

Projektom rekonstrukcije zapušteni objekt prenamijenjen je u trokatnicu stambene namjene sa šest garsonijera i jednim trosobnim stanom namijenjenim bivšim štićenicima Dječjeg doma Maestral Split, odnosno mladima nakon navršene 21. godine koji napuštaju sustav institucionalne skrbi i na taj način ostaju bez osiguranog smještaja. Osim navedenih korisnika, u objektu je i jedan deveterosobni stan s osam dvokrevetnih soba za roditelje/skrbnike teško oboljele djece s područja Urbane aglomeracije Split, a čija se djeca liječe ili su na rehabilitaciji u KBC-u Split kako bi im se omogućio smještaj za vrijeme liječenja djece.

Ukupna vrijednost EU projekta „ Četiri palme“ je 10.079.314,16 kn, od čega je iz Europskog fonda za regionalni razvoj Razvojna agencija Split – RaST osigurala 4.464.010,86 kn bespovratnih sredstava EU te dodatnih 2.767.346,57 kuna nacionalnih sredstava.

Fotografije rekonstruiranog objekta pogledajte u galeriji ispod.