• Novosti

Oslonac kad treba: završeni vanjski radovi na objektu Četiri palme

Radovi na rekonstrukciji objekta „Četiri palme“ u Šimićevoj ulici u Splitu teku u skladu s dinamičkim planom, sukladno kojem su završeni radovi na fasadi, provedene sve unutarnje instalacije te se trenutno projektira uređenje okoliša.

Podsjetimo, rekonstrukcijom zapuštenog postojećeg objekta dobit će se građevina s 8 stambenih jedinica koju će činiti šest garsonijera i jedan trosobni stan namijenjeni bivšim štićenicima Dječjeg doma Maestral Split, tj. mladima nakon navršene 21. godine koji napuštaju sustav institucionalne skrbi i na taj način ostaju bez osiguranog smještaja, te jedan deveterosobni stan s osam dvokrevetnih soba za roditelje/skrbnike teško oboljele djece bez prebivališta u gradu Splitu, a čija se djeca liječe ili su na rehabilitaciji u KBC-u Split. Na taj način nekorišteni i napušteni objekt dobiva novu namjenu te se stavlja na korištenje lokalnom stanovništvu.

U Splitu, kao i na području cijele Urbane aglomeracije Split zamjetan je nedostatak prostornih kapaciteta namijenjenih ovakvom obliku usluga, kao i kontinuirano povećanje troškova života i stanovanja i s time povezan sve veći broj potencijalnih korisnika ovog oblika usluga. Rekonstrukcija zapuštenih ili neadekvatno korištenih lokacija učinkovita je i održiva praksa urbanog razvoja kojom se unaprjeđuje kvaliteta urbanog okruženja u korist lokalnog stanovništva te će projekt na taj način imati pozitivan utjecaj na društveno okruženje u ublažavanju problema kod integracije osjetljivih skupina u društvo te smanjivanja troškova života uzrokovanih nepredviđenim okolnostima.

Rekonstrukcija objekta sufinancira se iz EU projekta „Četiri palme“ ukupne vrijednosti 10 milijuna kuna, od čega je 4,4 milijuna kuna bespovratnih sredstava osigurala Razvojna agencija Split – RaST iz Europskog fonda za regionalni razvoj uspješnom prijavom u veljači 2020. godine na ITU Poziv „Brownfield na području Urbane aglomeracije Split“.

Projekt provode Služba za izgradnju i upravljanje razvojnim projektima te Služba za međunarodne i EU projekte Grada Splita. Objektom će nakon rekonstrukcije upravljati vlasnik objekta, Grad Split.

Sukladno dinamičkom planu, radovi na rekonstrukciji objekta bi trebali biti završeni do kraja godine.