• Novosti

Pedeseti rođendan OŠ Skalice dočekala energetski obnovljena

Dovršeni radovi energetske obnove na Osnovnoj školi Skalice i certifikat o poboljšanju učinkovitosti objekta rezultat su EU projekta vrijednog 4,5 milijuna kuna, od čega je 1,8 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj osigurala Razvojna agencija Split – RaST uspješnom projektnom prijavom na Poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u siječnju 2019. godine.

Škola je izgrađena 1970. godine i od tada pa sve do danas škola se redovito održavala, a značajnije ulaganje bilježi od 2000. do 2010. godine. Što se tiče svih dosadašnjih ulaganja istaknuo bih kako je projekt energetske obnove škole možda jedan od najznačajnijih i najvećih pojedinačnih financijskih ulaganja u samu školu. Ovom investicijom zapravo štedimo električnu i toplinsku energiju, a obnovljeni krov i pročelje zgrade utjecali su na samu stabilnost i estetski izgled škole. Iznimno smo zadovoljni i sretni što se dogodilo baš sada jer ove godine škola slavi 50. obljetnicu – rekao je ravnatelj Leo Botica.

Ovim projektom izvedena je toplinska izolacija fasade, saniran je ravni krov, zamijenjena je vanjska stolarija te je postavljena LED rasvjeta. Također su zamijenjeni ručni regulacijski ventili s termoregulacijskim i uvedeno je hidrauličko balansiranje centralnog grijanja, a na krovu je ugrađen i fotonaponski modul za proizvodnju električne energije.

S ovom energetskom obnovom očekuje se ušteda u potrošnji električne energije od 65 posto, a zgrada je iz energetskog razreda “C” prešla u razred “A”. Također će škola s fotonaponskim modulom proizvoditi vlastitu električnu energiju, a ono što se ne potroši za potrebe škole vraćat će se u mrežu – rekao je Anto Krželj, voditelj projekta energetske obnove.