• Novosti

Potpisan ugovor o nabavi bibliobusa u sklopu projekta „Za dobre vibre – čitaj libre“

„Za dobre vibre – čitaj libre“ projekt je koji za cilj ima promociju čitanja i razvoj čitalačke pismenosti na području županije s naglaskom na lokacije u kojima je neposredan pristup knjizi umanjen ili potpuno nepostojeći. Unutar Splitsko-dalmatinske županije trenutno je 26 općina bez knjižnične usluge, a više od 30 naselja s preko 500 stanovnika nema ni narodnu ni školsku knjižnicu. Ukupno više od 60 000 stanovnika u svom naselju ili općini unutar županije trenutno nema osiguran pristup knjizi.

Nabavom bibliobusa u sklopu projekta „Za dobre vibre – čitaj libre“ uspostavit će se županijska bibliobusna služba, odnosno pokretna knjižnica koja će obuhvatiti značajan broj općina i naselja na području županije i stanovnicima osigurati neposredan pristup knjizi, stoga potpisivanje ugovora o nabavi bibliobusa predstavlja važan korak u provedbi projekta.

Osim uspostave bibliobusne službe, održat će se niz radionica za poticanje čitanja i razvoja čitalačke pismenosti za djecu i mlade, starije osobe i osobe s invaliditetom, kao i javna kampanja podizanja svijesti o važnosti čitanja za osobni razvoj.

Vrijednost projekta je 3.938.232,95 kn, a stopostotno sufinanciranje projekta bespovratnim sredstvima iz Europskog socijalnog fonda osigurala je Razvojna agencija Split – RaST uspješnom prijavom na Poziv „Čitanjem do uključivog društva“. Nositelj projekta je Gradska knjižnica Marka Marulića Split, a partner Splitsko-dalmatinska županija koja će osigurati financijsku održivost projekta i nakon njegovog završetka.