• Novosti

Predstavljen SPLIT UNITED – projekt urbane revitalizacije Istočne obale i Kopilice

U Splitu je danas predstavljen projekt Split United – masterplan studija urbane revitalizacije Istočne obale i Kopilice kojem su, uz državnog tajnika za infrastrukturu u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Tomislava Mihotića, splitskog gradonačelnika Andru Krstulovića Oparu te direktoricu Europske banke za obnovu i razvoj u Hrvatskoj Victoriu Zinchuk, prisustvovali i predstavnici Splitsko-dalmatinske županije te susjednih gradova i općina, splitski gradski vijećnici, predstavnici Hrvatskih cesta, Hrvatskih autocesta, Hrvatskih željeznica i Lučke uprave koji su partneri u provedbi projekta te predstavnici brojnih drugih institucija. Nacrt masterplan studije predstavili su konzultanti James Mathews iz austrijske tvrtke iC Consulenten, Christof Schremmer s Austrijskog instituta za prostorno planiranje (ÖIR), Gunter Stocker iz tvrtke Snizek + Partner Verkehrsplanungs GmbH te Filip Vučagić iz Colliersa koji su, uz  Gunthera Lehnera iz tvrtke Real Consulting Austria te Ericha Dallhammera iz ÖIR-a, na njemu radili posljednjih godinu dana.

Izrada nacrta masterplan studije financirana je bespovratnom darovnicom Europske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 589.930,00 eura, a s njom se pristupilo sustavnom i strateškom urbanističkom planiranju grada za narednih 50 godina, kroz revitalizaciju trenutno dva najvrjednija područja koja grad ima, a to su Istočna obala i Kopilica. Projektom SPLIT UNITED, koji se odnosi na gotovo 1.200.000 m2 prostora, promijenit će se vizura grada, ali i omogućiti brži dolazak do gradske i zračne luke, okolnih područja i obližnjih otoka za gotovo 9 milijuna putnika. Istovremeno će se utjecati na smanjenje broja teretnih, osobnih i ostalih vozila u samom centru, aktivirajući pri tom najmodernija rješenja urbane mobilnosti.

Nacrtom je predviđeno preseljenje željezničkog i autobusnog kolodvora s Istočne obale u Kopilicu, čime će Kopilica postati glavno prometno središte koje će povezati Split i okolna područja sa svijetom, dok će se na Istočnoj obali osloboditi prostor za izgradnju hotelsko-kongresnog centra s podzemnim garažama te mrežom biciklističkih staza i šetnica. S druge strane, Kopilica će postati komercijalno održivo područje mješovite namjene temeljeno na studiji potražnje provedenoj u sklopu izrade masterplana. Tako je u njoj planirana poticajna stanogradnja, starački dom, proširenje sveučilišnog kampusa uz osiguranje studentskog smještaja te poslovni centar, čime će Kopilica postati kvart koji živi cijelu godinu, u kojem studenti, umirovljenici, stanari, poslovni ljudi i ugostitelji žive održiv i ugodan život.

Nakon predstavljanja nacrta studije otvoren je showroom projekta u kojem su izloženi vizualni prikazi nacrta masterplana te vremenske crte razvoja Istočne obale i Kopilice. Showroom će za javnost biti otvoren svaki radni dan od 21. ožujka do 19. travnja od 16 do 20 sati, kako bi se svi zainteresirani mogli detaljnije informirati o masterplan studiji te aktivno i informirano uključiti u javnu raspravu. Javna rasprava o predstavljenom nacrtu masterplan studije trajat će gotovo pet tjedana, a osim stručnih radionica za sve dioničke skupine uključivat će i niz predavanja i radionica za širu javnost. Kada bude finalizirana, studija će postati podloga za nužnu promjenu planske dokumentacije, koja će otvoriti prostor za investicije i razvoj grada Splita u narednih 50 godina. Osim navedenoga, masterplan studija bit će integrirana u „Strategiju razvoja grada Splita do 2030. godine“, na kojem projektu kao lokalni koordinator intenzivno radi i Razvojna agencija Split – RaST d.o.o.

Svi zainteresirani svoja pitanja i komentare na nacrt masterplan studije mogu poslati zaključno s 19. travnjem 2019. godine, a detaljne upute o samom postupku sudjelovanja u javnoj raspravi dostupne su na stranicama Grada Splita.

Program događanja u showroomu možete pogledati OVDJE.