• Novosti

Projekt SuSTainable: postavljanje fotonaponskih elektrana završeno prije roka

Projektom „SuSTainable –  Povećanje kapaciteta za proizvodnju solarne energije“ u posljednjih 12 mjeseci instalirale su se integrirane fotonaponske elektrane na 14 javnih objekata u vlasništvu Grada Splita. Radi se o 10 osnovnih škola – Brda, Lokve – Gripe, Kamen – Šine, Mejaši, Pujanke, Ravne njive – Neslanovac, Stobreč, Visoka, Žnjan – Pazdigrad i Žrnovnica, 3 dječja vrtića – Mala sirena, More i Ružmarin te košarkaškoj dvorani Športskog centra Gripe.

Trenutno je jedanaest objekata već spojeno na električnu mrežu, dok su preostala tri u procesu spajanja. Postavljanjem fotonaponskih elektrana povećat će se proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora (sunčeve energije), a objekti će ostvarivati značajne uštede u potrošnji.

Split je ovim projektom pokazao odlučnost u namjeri da bude predvodnik suvremenih zelenih trendova u Hrvatskoj, no ne zbog trenda, već stvarnih prednosti za grad i građane. Koristeći sunčevu energiju Split će proizvoditi 795 MWh električne energije što će donijeti uštedu od 100.000 eura godišnje. Osim značajne uštede na troškovima rada gradskih ustanova, projektom će se ostvariti i snažan pozitivan utjecaj na okoliš sa smanjenjem ispusta CO2 od 186 tona.

Projekt SuSTainable financira se iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EGP) za razdoblje 2014. – 2021. godine sredstvima Islanda, Kneževine Lihtenštajn i Kraljevine Norveške u okviru Programa „Energija i klimatske promjene“. Ukupna vrijednost projekta je 650.152,44 eura, a 85% sufinanciranih sredstava iz EGP financijskog mehanizma osigurala je Razvojna agencija Split RaST.