• Novosti

Projektima energetske obnove škola i vrtića do značajnih ušteda energije i troškova

Temeljem uspješne projektne prijave za energetsku obnovu zgrada javnog sektora, Razvojna agencija Split – RaST d.o.o. početkom ove godine osigurala je više od 11 milijuna kuna bespovratnih sredstava Europske unije za projekte energetske obnove osnovnih škola Mertojak, Skalice i Pojišan te dječjih vrtića Mandalina i Latica. Provedba projekata započeta je u ožujku 2019. godine, a završetak energetske obnove svih navedenih objekata planiran je do sredine 2021. godine.

Što je to energetska obnova? Energetska obnova zgrade podrazumijeva primjenu mjera energetske učinkovitosti u svrhu poboljšanja energetskih svojstva zgrade. Energetskom obnovom tako se ostvaruju uštede električne i toplinske energije, smanjuju se troškovi za energiju te se povećava ugoda boravka i rada u zgradama.

Što će se konkretno postići energetskom obnovom vrtića i škola?

Projektom energetske obnove Dječjeg vrtića Latica postići će se poboljšanje energetske učinkovitosti objekta u građevinskom dijelu, sustavima potrošnje električne energije te termotehničkom sustavu, a po završetku obnove ostvarit će se godišnja ušteda u potrošnji energije za grijanje od 51,01%, primarne energije od 44,42% te smanjenje emisije CO2 za 48,15%. Po završetku energetske obnove očekivana je promjena iz energetskog razreda „D“ u energetski razred „C“.

Projektom energetske obnove Dječjeg vrtića Mandalina postići će se poboljšanje energetske učinkovitosti dodavanjem toplinske izolacije s vanjske strane svih fasadnih zidova i na krovištu objekta, zamjenom dijela stolarije, rekonstrukcijom cijelog sustava unutarnje i vanjske rasvjete te poboljšanjem postojećih strojarskih instalacija. Po završetku energetske obnove ostvarit će se godišnje uštede u potrošnji energije za grijanje od 73,93%, primarne energije od 55,93% te smanjenje emisije CO2 za 62,79%. Očekivana je promjena iz energetskog razreda „C“ u energetski razred „B“.

Projekt energetske obnove Osnovne škole Mertojak obuhvaća rekonstrukciju građevinske ovojnice, toplinsko izoliranje vanjskih zidova i ravnih krovova, zamjenu vanjske stolarije, ugradnju dinamičkih radijatorskih ventila, cjelovitu zamjenu unutarnje rasvjete te ugradnju fotonaponske elektrane za proizvodnju električne energije. Po završetku energetske obnove ostvarit će se godišnje uštede u energiji za grijanje od 50,49% , primarnoj energiji od 57,72% te smanjenje emisije CO2 za 66,36%. Očekivana je promjena iz energetskog razreda „C“ u energetski razred „B“.

Projekt energetske obnove Osnovne škole Pojišan obuhvaća obnovu zgrade škole  i zgrade gimnastičke dvorane, uključujući rekonstrukciju građevinske ovojnice, odnosno toplinsko izoliranje vanjskih zidova, cjelokupnu izmjenu pokrova krovišta, zamjenu vanjske stolarije, cjelovitu zamjenu unutarnje rasvjete s automatskom kontrolom rada rasvjete, kao i rekonstrukciju termotehničkog sustava i ugradnju fotonaponske elektrane za proizvodnju električne energije. Po završetku energetske obnove ostvarit će se godišnja ušteda u potrošnji energije za grijanje od 51,43%, primarne energije od 58,75% i smanjenje emisije CO2 za 61,55%. Očekivana je promjena iz energetskog razreda „D“ u energetski razred „C“.

Projekt energetske obnove Osnovne škole Skalice obuhvaća rekonstrukciju građevinske ovojnice,  odnosno toplinsko izoliranje vanjskih zidova, sanaciju krovišta, djelomičnu zamjenu vanjske stolarije, rekonstrukciju unutarnje i vanjske rasvjete, rekonstrukciju termotehničkog sustava te ugradnju fotonaponskih modula za proizvodnju električne energije. Po završetku energetske obnove ostvarit će se godišnje uštede u potrošnji energije za grijanje od 64,99%, primarne energije od 64,18% te smanjenje emisije CO2 za 64,80%. Očekivana je promjena iz energetskog razreda „C“ u energetski razred „B“.