• Novosti

Projektom razvoja Tehnološkog parka Split se pozicionira kao centar modernih tehnologija i regionalnog razvoja

Danas je održana početna konferencija na kojoj je predstavljen projekt izgradnje i opremanja Tehnološkog parka Split. Prva faza razvoja projekta Tehnološkog parka Split predstavlja ulaganje u centralnu zgradu za čije su sufinanciranje sredstva osigurana iz Europskog fonda za regionalni razvoj: „Izgradnja i opremanje centralnog objekta Tehnološkog parka Split – Dračevac“ i „Razvoj zone Dračevac – Tehnološki park Split – Dračevac“ čija je ukupna vrijednost 164.754.315,70 kuna, od čega je 105.074.234,69 kuna bespovratnih sredstava osigurala Razvojna agencija Split – RaST.

Gradonačelnik Splita Ivica Puljak iznio je kronologiju događaja koji su doveli do ovog važnog trenutka, zahvalivši svima koji su od početka uključeni u ovaj kompleksan i jedan od najvažnijih projekta Grada: „Centralna zgrada Tehnološkog parka Split je prvi dio projekta, nakon kojeg slijedi još ambiciozniji drugi dio, kojeg ćemo, nadam se, ostvariti u suradnji s privatnim partnerima. Realizacijom ovog projekta želimo pozicionirati Split kao vodeći centar visokih i modernih tehnologija i centar razvoja regije te najmoderniji grad u Hrvatskoj i šire“, rekao je gradonačelnik Puljak.

Voditeljica projekta Marijana Zvonar iz tvrtke Exstructa d.o.o. prezentirala je tehničke detalje buduće centralne zgrade Tehnološkog parka Split. Na neto površini od 17.5 tisuća m2 smjestit će se 5,9 tisuća m2 uredskih prostora, 460 m2 co-working prostora, 697 m2 inkubacijskih ureda te 858 m2 konferencijskog prostora.

Ivan Bota, ravnatelj Uprave za regionalni razvoj u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, istaknuo je kako je centralna zgrada Tehnološkog parka Splita vrlo dobar primjer integriranosti ulaganja i najveći pojedinačni projekt koji provodi Grad Split u ovoj financijskoj perspektivi. – „Iako vas očekuje još puno napornog rada na provedbi projektnih aktivnosti, svi oni koji su sudjelovali u pripremi ovog projekta najbolje znaju koliki je trud potreban da bi se napravili dobri temelji, ali i proveo cijeli postupak kroz koji se Gradu Splitu osiguralo preko 105 milijuna kuna europskih sredstava za Tehnološki park”.

Nakon predstavljanja, sudionici konferencije uputili su se na gradilište gdje su ih dočekali predstavnici tvrtke Strabag, koja izvodi radove vrijedne 124.498.144,27 kuna. Radovi su započeli krajem kolovoza ove godine, s predviđenim rokom završetka do kraja listopada 2023. godine.

Prezentaciju budućeg Tehnološkog parka Split možete pogledati OVDJE.