• Novosti

Projektom „S pomoćnikom mogu bolje V“ osigurano 7 milijuna kuna za djecu s teškoćama u razvoju

Grad Split već petu godinu za redom provodi EU projekt kojim će se učenicima s teškoćama u razvoju osigurati pomoćnici u nastavi sa svrhom poboljšanja obrazovnih postignuća i razvoja osobnih potencijala djece. Projektu „S pomoćnikom mogu bolje V“ odobren je maksimalni iznos od 7 milijuna kuna bespovratnih sredstava za provedbu projekta u 29 osnovnih škola Grada Splita, koje je osigurala Razvojna agencija Split – RaST uspješnom projektnom prijavom na Poziv Ministarstva znanosti i obrazovanja u lipnju ove godine.

Projektom „S pomoćnikom mogu bolje V“ pružit će se podrška za 256 učenika s teškoćama u razvoju koji su uključeni u osnovnoškolske programe 29 osnovnih škola grada Splita. Projektom se adresiraju detektirani problemi djece s teškoćama u razvoju vezani uz socijalnu uključenost i integraciju čime se uključuje 233 pomoćnika u nastavi i 5 stručnih komunikacijskih posrednika u nastavi sa svrhom poboljšanja obrazovnih postignuća, uspješnije socijalizacije i emocionalnog funkcioniranja djece.

Prepoznajući probleme djece s poteškoćama u razvoju, Grad Split od 2010. osigurava sredstva za financiranje naknada za rad pomoćnika u nastavi, a dodatno se od školske godine 2015./16. prijavljuje na Pozive za sufinanciranje pomoćnika u nastavi s ciljem ostvarivanja sufinanciranja za zapošljavanje pomoćnika u nastavi bespovratnim sredstvima Europske unije. Dosad su tako provedena čak 4 EU projekta – S pomoćnikom mogu bolje I, II, III i IV u ustanovama osnovnoškolskog odgoja i obrazovanja Grada Splita, zajedničke ukupne vrijednosti 33,6 milijuna kuna, a sada u provedbu kreće i peta faza.

Očekuje se da će projekt i u svojoj petoj fazi, kao i u prve četiri, rezultirati brojnim pozitivnim promjenama u poboljšanju samostalnosti kod učenika, samouvjerenosti, aktivnosti, komunikativnosti i motiviranosti, većim stupnjem socijalizacije i emocionalnog funkcioniranja te razvoju znanja, vještina i iskustava potrebnih za svakodnevnu društvenu interakciju djece s teškoćama u razvoju.

Ukupna vrijednost projekta je 10.781.828,40 kuna, a prijavljen je na Poziv „Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama, faza V” unutar kojeg se dodjeljuju bespovratna sredstva iz Europskog socijalnog fonda.