• Novosti

Projektom SuSTainable Split postaje “zeleni” grad koji će ostvarivati uštede od 100 tisuća eura godišnje

Danas je Grad Split predstavio projekt „SuSTainable – povećanje kapaciteta za proizvodnju solarne energije na javnim objektima u vlasništvu Grada Splita“. Riječ je o projektu u sklopu kojeg će se instalirati integrirane fotonaponske elektrane na 14 javnih objekata u vlasništvu Grada kako bi se iskoristila sunčeva energija i povećala proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora. Konkretno, proizvodnja energije iz OI povećat će se za 795 MWh godišnje, dok će se emisije CO2 smanjiti za 186 tona godišnje, uz što će se osigurati stabilnost napajanja električnom energijom i povećati energetska neovisnost objekata.

Objekti na kojima će se instalirati integrirane fotonaponske elektrane su osnovne škole Brda, Lokve-Gripe, Kamen-Šine, Mejaši, Pujanke, Ravne njive-Neslanovac, Stobreč, Visoka, Žnjan-Pazdigrad i Žrnovnica, zatim dječji vrtići Mala sirena, More i Ružmarin te dvorana Košarkaškog kluba Split na Gripama.

Na području grada trenutno je instalirano svega desetak integriranih sunčanih elektrana i to mahom na privatnim kućama, pa je jasno da se tu krije golem prostor za napredak po pitanju korištenja energije iz obnovljivih izvora. Tim više što Split ima takvu klimu da bi prosječno po metru kvadratnom godišnje mogao dobivati 1500 kW električne energije iz OI. Grad Split već je započeo priču sa solarnim panelima, no ovaj projekt donosi značajniji iskorak u tom pravcu. „Imamo ambiciju postati predvodnik modernih, zelenih trendova. Ne samo u Hrvatskoj, već i u ovom dijelu Europe. Ovo je jedan od projekata u tom smjeru“, kazao je gradonačelnik Ivica Puljak.

„Grad Split je već uz pomoć fondova EU kroz energetsku obnovu javnih zgrada instalirao solarne panele na osnovne škole Skalice, Pojišan i Mertojak“, izvijestila je Antonija Eremut Erceg, pročelnica Službe za razvoj grada Splita. Na konkretnom je primjeru naglasila prednost uvođenja ovakvog oblika proizvodnje energije. „U Osnovnoj školi Mertojak solarni paneli mjesečno umanje trošak energenata za nešto više od 400 eura, što je više od polovice samog računa energenata te škole. Sada, u sklopu projekta SuSTainable, postavljanje solarnih panela na 14 javnih objekata rezultirat će povećanjem proizvodnje električne energije iz OI za 800 MWh godišnje i to će nam godišnje donijeti uštedu od oko 100.000 eura.“

„Grad Split dobio je bespovratna sredstva za ovaj projekt i prijavio se sam, a ići samostalno u ovakvoj konkurenciji potvrđuje kvalitetan rad. Mi smo resorno ministarstvo i koliko naši korisnici dobro rade na terenu, toliko kvalitetno ćemo mi imati zalog za budućnost financiranja“, istaknuo je Lovre Karamarko, voditelj Službe za provedbu financijskih mehanizama u području energetike i klimatskih promjena te strateških projekata i inicijativa pri Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU.

Projekt „SuSTainable“ financira se iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EGP) za razdoblje 2014. – 2021. godine sredstvima Islanda, Kneževine Lihtenštajn i Kraljevine Norveške u okviru Programa „Energija i klimatske promjene“. Ukupna vrijednost projekta je 650.152,44 eura, a 85% sufinanciranih sredstava iz EGP financijskog mehanizma osigurala je Razvojna agencija Split – RaST.

Trenutno je u tijeku proces odabira izvođača radova, a projekt će trajati do kraja travnja 2024. godine.