• Novosti

Radni sastanak na tvrđavi Gripe u svrhu finalizacije programa za arhitektonsko-urbanistički natječaj

U utorak 24. svibnja održan je radni sastanak na tvrđavi Gripe s ciljem koordinacije dionika u procesu izrade projektnog zadatka za javni urbanističko-arhitektonski natječaj za revitalizaciju tvrđave Gripe.

Na sastanku su ispred Grada Splita sudjelovali gradonačelnik Andro Krstulović Opara i njegov savjetnik za razvoj grada i EU fondove Krešimir Budiša, predstavnici Društva arhitekata Splita kao Izrađivača projektnog zadatka – predsjednica Daša Gazde i dopredsjednik Dragan Žuvela, zatim predstavnici svih triju institucija koje su trenutačno smještene na tvrđavi Gripe – ravnateljica Državnog arhiva u Splitu Marina Grgičević, ravnatelj Hrvatskog pomorskog muzeja Split Ljubomir Radić i dekan Umjetničke akademije u Splitu Edvin Dragičević, kao i direktor Razvojne agencije Split – RaST Goran Batinić.

Pri izradi projektnog zadatka, uzet će se u obzir sve do sada izrađene analize i prijedloge u kontekstu revitalizacije tvrđave Gripe, uključujući ideje studentske radionice koju je proveo Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu u suradnji s Gradom Splitom i RaST-om, kao i pripadajuće izložbe radova „Promišljanje tvrđave“, inpute s javne tribine i provedene online ankete o potrebama građana, uz koordinaciju smjernica rada s Konzervatorskim odjelom Ministarstva kulture.

Cilj projektnog zadatka je izrada kvalitetnog programa za arhitektonsko-urbanistički natječaj revitalizacije tvrđave Gripe čije će odabrano rješenje biti temelj izrade projektno-tehničke dokumentacije koja je ujedno i preduvjet prijave projekta na pozive za sufinanciranje integrirane obnove kulturne baštine bespovratnim sredstvima EU u financijskoj perspektivi 2021. – 2027.