• Novosti

Radovi na Staroj gradskoj vijećnici napreduju unatoč koronavirusu

Nakon završetka arheoloških istraživanja, započeli su radovi na cjelovitoj rekonstrukciji Stare gradske vijećnice i kapelice sv. Lovre, pojedinačno zaštićenog nepokretnog kulturnog dobra koje predstavlja ostatak jedinstvenog sklopa gotičkih građevina i sjedišta svjetovne gradske vlasti srednjovjekovnoga Splita.

Postavljena je skela, raskriveno je krovište koje će zbog dotrajalosti biti zamijenjeno novom konstrukcijom, uklonjena je vanjska i unutarnja žbuka i pregradni zidovi, te je skinuta stolarija. Uklanjanjem suvremenih intervencija u unutrašnjosti na vidjelo su izašli kameni ulomci od kojih se ističe gotički luk koji se prože kroz dvije današnje etaže, dok su prilikom raskrivanja krova pronađeni profilirani ulomci gotičkog drvenog stropa. Slijede radovi na fasadi uz čišćenje pročelja, rekonstrukcija krovišta i međukatnih konstrukcija, te zamjena prozora gotičkim replikama. Uređenje i adaptacija Stare gradske vijećnice vrijedni su 9 milijuna i 600 tisuća kuna, a radovi bi trebali trajati 12 mjeseci. Sve se odvija uz suglasnost i koordinaciju s Konzervatorskim odjelom u Splitu.

Podsjetimo, obnova i valorizacija Stare gradske vijećnice dio je strateškog EU projekta Grada Splita „Palača života – grad mijena / Palace of life – City of changes“ koji se provodi kroz ITU mehanizam Urbane aglomeracije Split. Ukupna vrijednost projekta iznosi 25,4 milijuna kuna, od čega su 18,2 milijuna kuna bespovratna sredstva Europske unije. Nositelj projekta je Grad Split, partneri su Turistička zajednica Grada Splita i Muzej grada Splita, dok je Razvojna agencija Split – RaST d.o.o. koordinirala uspješnu pripremu projektne prijave.

Fotografije: Neir d.o.o.