• Novosti

Radovi na Staroj gradskoj vijećnici u punom su zamahu

Opsežni radovi na uređenju i adaptaciji Stare gradske vijećnice u punom su zamahu, izvode se pod stalnim nadzorom Konzervatorskog odjela, a potpuni završetak očekuje se na proljeće iduće godine. U obnovi ovog impozantnog neogotičkog zdanja u proteklih sedam mjeseci obavljeni su radovi demontaže instalacija (vode, struje, grijanja, ventilacije), uklonjeni su pregradni zidovi, uklonjena je i stolarija te sve tri međukatne konstrukcije. Nakon što je ustanovljeno da stari krov nije moguće sanirati, u potpunosti je uklonjen te je postavljena nova krovna konstrukcija.

Na zahtjev Konzervatorskog odjela izvedeni su konzervatorsko-restauratorski radovi na pročeljima i unutar vijećnice. Izvedena je podna konstrukcija te međukatna konstrukcija između drugog kata i  potkrovlja. Trenutno se izvode radovi na ostale dvije međukatne konstrukcije i nakon toga slijedi postavljanje instalacija u ovom objektu izgrađenom u 15. stoljeću kao dio sklopa Kneževe palače, sjedišta gradske vlasti onovremenog Splita.

Podsjetimo, obnova i valorizacija Stare gradske vijećnice dio je strateškog EU projekta Grada Splita „Palača života – grad mijena / Palace of life – City of changes“ koji integrira program razvoja posjetiteljske infrastrukture povijesne jezgre s Dioklecijanovom palačom, a koji se provodi kroz ITU mehanizam Urbane aglomeracije Split, unutar Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“. Ukupna vrijednost projekta iznosi 25,4 milijuna kuna, od čega su 18,2 milijuna kuna bespovratna sredstva Europske unije koja je privukla Razvojna agencija Split – RaST.

Nakon rekonstrukcije, ovo značajno sjedište koje je utjecalo na povijest i prošlost Splita, pružit će novi identitet u doživljaju bogate povijesno-kulturne baštine grada podno Marjana.