RaST na studijskom putovanju posjetio tehnološke parkove u Klagenfurtu i Ljubljani

3. i 4. listopada Razvojna agencija Split – RaST posjetila je tehnološke parkove u Austriji i Sloveniji s ciljem umrežavanja, razmjene iskustva te upoznavanja primjera dobre prakse različitih modela upravljanja tehnološkim parkovima i pružanja usluga poduzetnicima.

Prvoga dana studijskog putovanja RaST je posjetio Lakeside Science & Technology Park u Klagenfurtu u sklopu čega je organiziran i obilazak cijelog parka te tematski sastanci na čelu s predstavnikom menadžmenta parka Davidom Pintschmannom, zatim predstavnikom start-up programa inkubacije Jurgenom Kopeiningom, kao i Antonom Scheibelmasserom i zaposlenicima iz Joanneum Reserach Roboticsa kao predstavnicima poduzetnika i institucija koje djeluju u sklopu parka.

Drugi dan bio je rezerviran za posjet Tehnološkom parku Ljubljana na kojem su se predstavnici RaST-a sastali s direktorom Jernejem Pintarom i predstavnicima dugogodišnjih stanara parka te imali priliku dobiti informacije o funkcioniranju, organizaciji i različitim fazama u razvoju parka.


Iako različiti po načinu organizacije i upravljanja parkovima, predstavnici obaju tehnoloških parkova naglasili su važnost potpore lokalne i regionalne vlasti te stabilne financijske strukture, povezanosti sa znanstvenom zajednicom, mogućnosti privlačenja talenata i poticanja inovacija te važnost umrežavanja i izgradnje zajednice. Studijsko putovanje jedna je od aktivnosti projekta „RaSTom do razvoja poduzetništva“ kojoj je cilj između ostalih bio i osnaživanje kapaciteta RaST-a za odgovaranje na razvojne potrebe MSP-ova u osmišljavanju što boljih modela upravljanja i umrežavanja poduzetnika i institucija, što će primjerice biti potrebno i u budućem Tehnološkom parku Split kojim će upravljati RaST.

Projekt „RaSTom do razvoja poduzetništva“ sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupna vrijednost projekta je 302.585,09 EUR, dok je iznos EU potpore 257.197,26 EUR.