• Novosti

RaST sudjelovao na regionalnoj konferenciji o energetskoj budućnosti

5. rujna u Krškom u Sloveniji održana je regionalna konferencija na temu energetike i obnovljivih izvora energije. Konferencija je okupila brojne stručnjake iz energetskog sektora, donositelje odluka, investitore, komunalna društva te predstavnike akademske zajednice s ciljem rasprave o mogućnostima za amortizaciju energetskog udara te osiguravanja energetske samodostatnosti.

Na konferenciji je sudjelovao i direktor Razvojne agencije Split – RaST, zajedno s predstavnicima Grada Splita. Ključne teme konferencije bile su kriza i rast cijena energije, REPowerEU plan Europske komisije, kao i potencijali zelene energije te nuklearne energije. U sklopu konferencije organiziran je i studijski posjet Nuklearnoj elektrani Krško.

Aktualni poremećaji i nestabilnost na svjetskom tržištu energije u fokus su stavili potrebu za bržom tranzicijom na obnovljive izvore energije i postizanje koncepta energetske samodostatnosti. Jedan od zaključaka konferencije tako ističe kako je ovisnost o jednom izvoru energije veliki rizik i tome trenutno svjedoči cijela EU, stoga aktualnu krizu moramo iskoristiti kao poticaj za diversifikaciju energetskog miksa.

Više o konferenciji pročitajte OVDJE