• Novosti

RaST u koordinaciji s Gradom Splitom dostavio komentare na nacrt Nacionalne razvojne strategije do 2030. godine

Razvojna agencija Split – RaST d.o.o. je za Grad Split pripremila preporuke i komentare na Nacionalnu razvojnu strategiju Republike Hrvatske do 2030. godine (NRS 2030) čiji je nacrt bio na javnom savjetovanju do 12. prosinca 2020. godine. Prema zaprimljenim preporukama, Grad Split podnio je i službene komentare na nacrt NRS 2030 putem e-Savjetovanja.

Sukus komentara odnosi se na potrebu za prepoznavanjem grada Splita kao važne međunarodne pomorske luke i prometnog čvorišta u transportu robe, putnika i brodova, kao i važnog regionalnog intermodalnog čvorišta u kojem se susreću svi oblici prijevoza; od cestovnog, željezničkog, pomorskog i zračnog. S tim vezano, istaknuta je potreba jačanja i pozicioniranja morske luke Split te zračne luke Split koja je po broju putnika druga najveća luka u Republici Hrvatskoj, odmah iza zagrebačke zračne luke, s posebnim naglaskom na značajna opterećenja tijekom ljetne sezone.

U svrhu unaprjeđenja inovativnosti hrvatskih malih i srednjih poduzetnika te povećanja njihove konkurentnosti na domaćem i međunarodnom tržištu, naglašava se potreba za prepoznavanjem važnosti razvoja Tehnološkog parka Split – Dračevac koji će biti najveća poduzetničko-potporna institucija u Hrvatskoj orijentirana ka MSP-ovima koji djeluju u visokotehnološkim djelatnostima, a čija uspješna implementacija i provedba ovise o usklađenju nacionalnih i lokalnih politika koje odražavaju maksime poticajnog poslovnog okruženja.