• Novosti

Splitski smart city projekti predstavljeni na konferenciji u Poljskoj

Delegacija Grada Splita sudjelovala je u radu Smart City & Smart Village 2022 konferencije koja se održala 8. i 9. rujna u poljskom gradu Rzeszów. Cilj konferencije bila je razmjena iskustava i dobrih praksi na području stvaranja urbanih prostora za društveni dijalog na području „pametnog života“.

Grad Split predstavljala je v.d. pročelnica Službe za razvoj grada Vedrana Franić koja je ujedno prezentirala primjere dobre prakse, odnosno projekte koji su se provodili ili provode i razvijaju u gradu Splitu. Tako su predstavljeni gradska smart city aplikacija, projekt zelene javne rasvjete, „Smart Split parking sistem“ Split parkinga, kao i dva projekta koje je pripremala i za koje je bespovratna sredstva osigurala Razvojna agencija Split – RaST; projekt uvođenja integriranih transportnih sustava u gradu Splitu te sustav javnih bicikli koji se trenutno unaprjeđuje EU projektom „Biraj biciklu!“.

Uz delegaciju Grada Splita i domaćine na konferenciji su sudjelovale delegacije iz gradova Lucka, Poznana i Klagenfurta. Po završetku konferencije članovi splitskog izaslanstva održali su radne sastanke sa stručnjacima iz međunarodnog, prometnog i EU sektora grada Rzeszówa, a sve kako bi razmijenili iskustva u provedbi međunarodnih projekata, projekata financiranih EU sredstvima i dobili kvalitetne inpute za daljnji razvoj ITS-a.