• Novosti

Svečano uručeni ugovori za sufinanciranje ulaganja u dječje vrtiće Mertojak i Žrnovnica

U srijedu 13. ožujka u nazočnosti predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa te ravnatelja SAFU-a Dragana Jelića, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu svečano su uručeni ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava u okviru drugog Poziva „Izgradnja, dogradnja, rekonstrukcija i opremanje predškolskih ustanova“. U ime Grada Splita potpisu i svečanom uručenju ugovora nazočio je pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Mario Negotić.

Iz sredstava Nacionalni plana oporavka i otpornosti 2021. – 2026. tako će se sufinancirati dva projekta Grada Splita: „Rekonstrukcija i prenamjena bivše tržnice Mertojak u dječji vrtić“ za kojeg je osigurano 229.346,00 eur bespovratnih sredstava te „Rekonstrukcija, dogradnja i nadogradnja dječjeg vrtića u Žrnovnici“ za kojeg je osigurano 324.906,00 eur bespovratno. Ukupan iznos obje investicije trenutno je procijenjen na 2,4 milijuna eura.

Realizacija projekata omogućit će dodatna mjesta u vrtićima Mertojak i Žrnovnica za ukupno 56 djece. Rekonstrukcijom i prenamjenom prostora bivše tržnice Mertojak osigurat će se dodatni kapaciteti vrtića za 24 djeteta jasličkog uzrasta te će se ujedno urediti i vanjski prostori dječjeg vrtića. Rekonstrukcijom, dogradnjom i nadogradnjom dječjeg vrtića u Žrnovnici osigurat će se dodatna mjesta za 12 djece jasličkog i 20 djece vrtićkog uzrasta, a projektom je također predviđeno i uređenje dječjeg igrališta.

Uz projekte izgradnje dječjih vrtića na Kili i Pujankama čija je provedba u tijeku, Grad Split tako je ostvario sufinanciranje za ukupno četiri projekta kojima se ulaže u infrastrukturu za predškolski odgoj i obrazovanje. Ukupno više od 3,5 milijuna eura bespovratnih sredstva za realizaciju četiri projekta iz sredstva NPOO-a za Grad Split osigurala je Razvojna agencija Split – RaST koja je radila na pripremi i prijavi projektnih prijedloga u suradnji s gradskim službama.

Provedbom ovih projekata značajno će se povećati dostupnost ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja u gradu Splitu i ublažiti problem nedostatka infrastrukturnih kapaciteta.