• Novosti

Vrtići za suvremenu obitelj: osigurano bespovratnih 13 milijuna kuna za uvođenje produljenih boravaka u gradske vrtiće

Nastavno na Poziv Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike „Nastavak unaprjeđenja usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja“ na koji su gradske vrtićke ustanove aplicirale u veljači 2021. godine, zaprimljene su Odluke o financiranju za tri ustanove – Dječji vrtić Cvit Mediterana, Dječji vrtić Radost i Dječji vrtić Marjan. Ukupan iznos odobrenih sredstava za sve tri ustanove je 13.185.362,36 kn uz 100% stopu sufinanciranja od strane Europskog socijalnog fonda, a što je uspješnim projektnim prijavama osigurala Razvojna agencija Split – RaST d.o.o. (DV Cvit Mediterana 5.926.158,17 kn, DV Radost 3.473.269,73 i DV Marjan 3.785.934,46). 

Odobrenim projektima uvest će se produljeni boravci u gradskim vrtićima unutar DV Cvit Mediterana, DV  Radost i DV Marjan u pedagoškoj godini 2021./22. te se na taj će način roditeljima omogućiti ostvarivanje bolje ravnoteže između poslovnog i privatnog života. Osim produljenog boravka, u dječjim vrtićima razvijat će se i novi posebni programi kao što su sportski, Montessori, glazbeni, dramsko-scenski, program predškole i drugi, što će pružiti mališanima mogućnosti razvoja novih vještina. Očekuje se da će novim programima produljenog boravka biti obuhvaćeno minimalno 180 djece uključujući djecu s teškoćama u razvoju.

Provedba projekata imat će značajne benefite kako za zapošljavanje i usavršavanje stručnog osoblja, tako i za poboljšanje uvjeta rada i usluga dječjih vrtića; projektom je planirano zapošljavanje 68 odgajatelja i drugih stručnih suradnika (logopeda, psihologa, pedagoga, edukacijskih rehabilitatora i dr.), kao i pomoćnog osoblja za rad u produljenom boravku. Kroz programe edukacija proći će više od 120 djelatnika vrtića, a nabavit će se i razna didaktička, sportska i informatička oprema. Grad Split će kao partner na projektima dati podršku u njihovoj provedbi te sudjelovati u organizaciji stručnih okruglih stolova.