• Novosti

Vrtići za suvremenu obitelj: prijavljena četiri projekta za uvođenje produljenih boravaka u gradske vrtiće

Razvojna agencija Split – RaST danas je podnijela projektne prijave za četiri gradske vrtićke ustanove na poziv Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike pod nazivom „Nastavak unaprjeđenja usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja“. Projektima je planirano uvođenje produljenih boravaka te razvoj posebnih programa u pedagoškoj godini 2021./22. u četiri gradske vrtićke ustanove – DV Cvit Mediterana, DV Radost, DV Marjan i DV Grigor Vitez.

Projektne prijave osmišljene su na način da pruže roditeljima mogućnost boravka djece u produljenom radnom vremenu vrtića i tako omoguće bolju ravnotežu poslovnog i privatnog života suvremene obitelji. U slučaju odobrenja sredstava za provedbu projekata, splitski gradski vrtići bi u idućoj pedagoškoj godini otvorili 31 novu skupinu produljenog boravka i razvili 13 novih posebnih programa (sportski, Montessori, engleski, glazbeni, program predškole i dr.) za 235 djece.

Ukupna vrijednost sve četiri projektne prijave iznosi više od 17 milijuna kuna, a moguće je ostvariti 100% sufinanciranje bespovratnim sredstvima iz Europskog socijalnog fonda (DV Cvit Mediterana – 5.975.068,76 kuna; DV Radost – 4.160.172,24 kuna; DV Marjan – 4.251.434,76 kuna te DV Grigor Vitez – 2.628.357,20 kuna). Grad Split partner je svakom od vrtića u sklopu njihovog projekta te će u provedbi dati podršku i kroz organizaciju stručnih okruglih stolova.

Projektna prijava izrađena je u koordinaciji sa Službom za društvene djelatnosti Grada Splita te ravnateljicama i stručnim osobljem svih četiriju vrtićkih ustanova. Obzirom na modalitet prijave u kojem se gleda vrijeme predaje projektne prijave te na činjenicu da na razini cijele Hrvatske postoji velik interes za ovaj Poziv, sve četiri projektne prijave predane su u prvoj minuti nakon otvaranja Poziva.