• Novosti

„Za dobre vibre – čitaj libre“: osigurano 4 milijuna kuna za uspostavu županijske bibliobusne službe i razvoj čitalačke pismenosti

Ministarstvo kulture i medija donijelo je Odluku o financiranju projekta „Za dobre vibre – čitaj libre“ Gradske knjižnice Marka Marulića Split u iznosu od gotovo 4 milijuna kuna (3.938.232,95 kn). Stopostotno sufinanciranje projekta bespovratnim sredstvima iz Europskog socijalnog fonda osigurala je Razvojna agencija Split – RaST uspješnom prijavom na Poziv „Čitanjem do uključivog društva“ u siječnju ove godine.

Projekt „Za dobre vibre – čitaj libre“ za cilj ima promociju čitanja i razvoj čitalačke pismenosti na području Splitsko-dalmatinske županije s naglaskom na područja u kojima je neposredan pristup knjizi umanjen. Projektom je planirana aktivnost nabave bibliobusa i uspostave županijske bibliobusne službe uz održavanje niza radionica za poticanje čitanja i razvoja čitalačke pismenosti za djecu i mlade, starije osobe i osobe s invaliditetom, kao i javna kampanja podizanja svijesti o važnosti čitanja za osobni razvoj.

Na području Splitsko-dalmatinske županije trenutno je 26 općina bez knjižnične usluge, a više od 30 naselja s preko 500 stanovnika nema ni narodnu ni školsku knjižnicu. Ukupno više od 60 000 stanovnika u svom naselju ili općini u sklopu Splitsko-dalmatinske županije nema osiguran pristup knjizi. Kako bi se pristupilo rješavanju ovog problema, Gradska knjižnica Marka Marulića Split će uspostavom pokretne knjižnice obuhvatiti značajan broj općina i naselja na području županije i osigurati im neposredan pristup knjizi.

Projekt je iznimno vrijedan za sve stanovnike grada Splita i cijele Splitsko-dalmatinske županije budući da se njegovom provedbom povećava dostupnost knjižnog fonda i unaprjeđuju čitalačke kompetencije osoba u riziku od socijalne isključenosti te se podiže razina svijesti o važnosti čitanja u svim mjestima kojima je pristup knjizi u ovom trenutku smanjen ili u cijelosti onemogućen.