• Novosti

Završena arheološka istraživanja, slijedi adaptacija i obnova Stare gradske vijećnice

Radovi arheološkog istraživanja u Staroj gradskoj vijećnici, u sklopu EU projekta „Palača života – grad mijena“ trajali su mjesec dana. Istraživanja su se provela kako bi se otkrili i zaštitili arheološki slojevi i strukture prije same adaptacije i uređenja ove zgrade u samom srcu Splita, na Pjaci.

Ono što su djelatnici splitske tvrtke Temenos arheološkim istraživanjem otkrili najbolji je uvid u bogati povijesni život Narodnog trga i promjene koje su se događale unutar srednjovjekovne vijećnice i tog dijela Splita. Prema arheološkom Izvješću, otkriveno je tako da je u temeljima vijećnice sačuvana linija centurijacije iz vremena prije izgradnje Dioklecijanove palače. Također pronađeni su i ostaci materijala antičke ceste koja je vodila od zapadnih vrata Palače. Pronađene su i gradnje prvih predromaničkih kuća, nakon građenja crkve sv. Lovre u 6./7. stoljeću i formiranja srednjovjekovnog groblja, a u romanici, tijekom splitske komune, u 12. i 13. stoljeću, zabilježeno je širenje i povećanje kuća. Dolaskom mletačke vlasti i gradnjom gotičke vijećnice i kneževog dvora te rušenjem crkve sv. Lovre Narodni trg dobio je novi izgled. U istraživanjima je otkriveno i kako je izvorni izgled Stare gradske vijećnice bio jedinstven prostor, koji je kasnijim rekonstrukcijama pregrađivan.

Obnova i valorizacija Stare gradske vijećnice dio je strateškog EU projekta Grada Splita „Palača života – grad mijena / Palace of life – City of changes“ koji integrira program razvoja posjetiteljske infrastrukture povijesne jezgre s Dioklecijanovom palačom, a za kojeg je krajem studenog 2019. Razvojna agencija Split – RaST izradila projektnu prijavu te ga prijavila na Poziv Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u okviru ITU mehanizma, unutar Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“.

Uređenje i adaptacija Stare gradske vijećnice vrijedni su 9 milijuna i 600 tisuća kuna, a radovi bi trebali trajati 12 mjeseci. Sve se odvija uz suglasnost i koordinaciju s Konzervatorskim odjelom u Splitu.