• Novosti

Završena energetska obnova dječjeg vrtića Latica

Dovršena je energetska obnova dječjeg vrtića Latica na Sućidru kojeg trenutno pohađa 145 mališana u sedam vrtićkih skupina. Projekt je to sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj, za čiju je realizaciju bespovratna sredstva osigurala Razvojna agencija Split – RaST. Riječ je o investiciji vrijednoj 853.926,25 kuna, od čega je 423.692,89 kn bespovratnih sredstava.

„Radi se o velikom zahvatu na jednom od dvadeset vrtićkih objekata u sklopu DV Radost koji je od 1986. godine u kontinuiranoj upotrebi“ rekla je v.d. ravnateljice DV Radost Valentina Krstulović.

U sklopu radova energetske obnove vrtića Latica, prema riječima voditelja projekta Anta Krželja, izvedena je toplinska izolacija vanjskih zidova, zamijenjena unutarnja rasvjeta sa led žaruljama, a u sustavu centralnoga grijanja ugrađeni su termoregulacijski ventili, kao i ugrađene elektronske crpke u kotlovnici. Očekuju se, kako je kazao, da će uštede u potrošnji električne energije za grijanje biti oko 51% na godišnjoj razini, a emisije CO2 smanjit će se za više od 48%. Tako je nakon izvedenih radova objekt iz energetskog razreda „D“ prešao u energetski razred „C“.

Ovo je jedan u ukupno pet projekata energetske obnove koje Grad Split realizira, a za koje je bespovratna sredstva ostvarila Razvojna agencija Split – RaST. U pripremi je energetska obnova još tri osnovne škole: Pojišan, Skalice i Mertojak te dječjeg vrtića Mandalina. Za te projekte, odobreno je sufinanciranje energetske obnove iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Ukupna vrijednost svih pet projekata iznosi 27,6 milijuna kuna, od čega ukupna vrijednost bespovratnih sredstava iznosi 11 milijuna kuna.

Radove na energetskoj obnovi vrtića Latica započete krajem prosinca 2019. obavila je tvrtka TAM GRAVIS d.o.o. iz Solina, uz stručni nadzor VISUM j.d.o.o. iz Splita.