• Novosti

Završene energetske obnove Osnovne škole Mertojak i Dječjeg vrtića Mandalina

Završetkom projekata energetske obnove, Osnovna škola Mertojak i Dječji vrtić Mandalina dobili su certifikat o poboljšanju učinkovitosti objekata. Riječ je o projektima vrijednima ukupno 9,8 milijuna kuna, od čega je 4 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj osigurala Razvojna agencija Split –  RaST d.o.o., dok je ostatak financiran iz proračuna Grada Splita. RaST je projektima osigurao i nacionalno sufinanciranje tako da je Grad dodatno umanjio vlastita sredstva financiranja za 2.933.094,01 kn.

U sklopu energetske obnove objekata izvedena je toplinska izolacija fasade, saniran je ravni krov, zamijenjena je vanjska stolarija te je postavljena LED rasvjeta. Također su zamijenjeni ručni regulacijski ventili s termoregulacijskim, rekonstruirane kotlovnice, uvedeno je hidrauličko balansiranje centralnog grijanja i ugrađene dizalice topline, dok je na krovu OŠ Mertojak ugrađen i fotonaponski modul za proizvodnju električne energije.

Osim mjera energetske učinkovitosti, izrađeni su i orijentacijski planovi za kretanje u građevini, čime se sukladno Pravilniku o osiguranju pristupačnosti građevina osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti osigurava pristupačnost i prilagodba kompleksa.

Realizacijom projekata energetske obnove, djeca u ovim splitskim obrazovnim ustanovama dobila su ugodniji i ljepši prostor za boravak, učenje i igru, a sami objekti ostvarit će znatne uštede u potrošnji električne energije – konkretno DV Mandalina iz energetskog razreda “C” prešla je u razred “A”, dok je OŠ Mertojak iz energetskog razreda “C” prešla u razred “B”. DV Mertojak će ujedno fotonaponskim modulom proizvoditi vlastitu električnu energiju, a ono što se ne potroši za potrebe škole, vraćat će se natrag u mrežu.

Fotografije obnovljenih objekata pogledajte ispod u fotogaleriji (klikom možete i povećati fotografiju).