• Novosti

Građanima najdraža studentska ideja koja na tvrđavu Gripe smješta IT sektor, noćni klub i muzej vizualnih umjetnosti u kombinaciji sa šetnicom

„Promišljanje tvrđave“ naziv je izložbe radova studenata Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu i Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu organizirana u suradnji s Razvojnom agencijom Split – RaST d.o.o. te Gradom Splitom. Izložba je bila postavljena u prizemlju zgrade Banovine od 26. veljače do 06. ožujka, a zatim u Pomorskom muzeju od 14. ožujka do 14. travnja 2019. Za to vrijeme, građani su imali mogućnost razgledati plakate, makete i katalog studentskih ideja za revitalizaciju tvrđave Gripe te glasovati za najviše 2 rada koja su ih se dojmila.

Glasačke listiće ispunilo je ukupno 250 građana te s najvećim brojem glasova nagradilo ideju studenata splitskog FGAG-a Luke Matkovića, Ivana Šolića i Dorotee Kaurić pod nazivom „CS4 Kreativna industrija – kreativni prostori“ koja na tvrđavu gripe smješta IT sektor, noćni klub i muzej vizualnih umjetnosti uz uređenu šetnicu po obodu. Navedeni rad tako je dobio čak 73 od ukupno 390 glasova. Srž ovog projekta, kako navode autori, bila je obogatiti tvrđavu u pogledu njenog korištenja i usmjeriti korisnika prema svim porama bedema koji tako postaju aktivne dnevne točke u kombinaciji sa šetnicom po obodu tvrđave kojima se pristupa s uređenog i artikuliranog partera.

Drugi po broju glasova je rad pod nazivom „Funtress: Casino – UMAS“ s ukupno 38 glasova u kojem se navedeni sadržaji ukopavaju ispod razine partera time čuvajući izvorno stanje parcele, a treći s ukupno 34 glasa je rad naziva „Shortcut/Freespace“ koji parter tvrđave zamišlja kao zelenu oazu, dok ostavlja i slobodan prostor koji je podložan transformaciji te ovisno o potrebi može postati pasaž, tržnica, noćni klub ili pak mjesto za koncerte.

Najbolji studentski radovi prema mišljenju građana te njihovih profesora mentora, u sprezi sa stručnim podlogama različitih dionika i konzervatorskim usmjerenjima, poslužit će kao okvirne smjernice pri razradi projektnog zadatka za izradu projektno-tehničke dokumentacije za tvrđavu Gripe, a kako bi se sufinanciranje projekta revitalizacije tvrđave moglo pravovremeno pripremiti za iduću financijsku perspektivu Europske Unije.

Bodovno stanje svih radova možete pogledati klikom na link

Katalog svih studentskih radova možete pogledati klikom na ovaj link

Tri najbolja rada možete pogledati u galeriji fotografija ispod (klikom se prikazuje fotografija u punoj veličini).

CS4 Kreativna industrija - kreativni prostori

Image 1 of 7